Za
oknem coraz bardziej szaro i zimno, jesień w pełni, a co za tym idzie
coraz chętniej jemy ciepłe zupy. Krem z dyni jest pyszny, rozgrzewający i
bardzo syty, więc świetnie pasuje na jesienny obiad. Tym bardziej, że
jest sezon na dynie i można je kupić w okazyjnych cenach.
Składniki:
- 3-4 kg dyni
- dwie lub trzy czerwone papryki
- jedna duża marchewka
- dwie łyżki suszonej papryki słodkiej
- łyżeczka chilli
- łyżka imbiru
- dwie łyżeczki soli
- trzy kostki rosołowe
- grzanki lub groszek ptysiowy
- gęsta śmietana lub ser feta
- mrożona lub świeża pietruszka
Przygotowanie:
- Obieramy dynię i marchew. Dynię i paprykę kroimy w ćwiartki tak, aby łatwo było usunąć gniazda i pestki. Pestki dyni warto odłożyć, umyć i wysuszyć. Potem można je uprażyć - są bardzo zdrowe i smaczne. Następnie kroimy warzywa w kostkę.
- Pokrojone warzywa przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy do częściowego zmięknięcia ok. 30 minut.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i przesypujemy warzywa do wysokiego garnka. Na dnie blachy powinien się zebrać sok, który staramy się także przenieść do garnka. Całość zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa i gotujemy kolejne pół godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie, gdy warzywa będą już miękkie, dorzucamy kostki rosołowe i blendujemy zupę tak, aby zmielić wszystkie części warzyw oraz uzyskać konsystencję zbliżoną do kremu. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, to możemy ją pogotować, aż nadmiar wody wyparuje.
- Dodajemy suszoną paprykę, chilli, sól i imbir. Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych dań, to z chilli można zrezygnować. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, by zupa naszła smakiem.
- Nakładamy zupę, dodajemy grzanki i śmietanę (można je zastąpić groszkiem ptysiowym lub fetą) i ozdabiamy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz